Manglerudvangen borettslag har to forskjellige brann- og røykvarslingssystemer, et som gjelder for høyblokker og et annet som gjelder for lavblokkene. Det er flere årsaker til at det ble installert forskjellige systemer i de to ulike bygningstypene, med i hovedsak skyldes det komplikasjoner fra leverandørenes sin side.
Det var ikke et krav fra myndighetene om et felles varslingssystem, men styret ønsket en ytterligere sikkerhet for beboerne i forhold til ordinære røykvarslere og vanlig slukkeutstyr. Borettslaget har fått skryt fra Brann- og redningsetaten for å være forutsigbare i forhold til uønskede hendelser og fellesvarsling for alle beboere, og anlegget blir selvfølgelig kontrollert jevnlig i henhold til instrukser fra leverandøren sin side.
Høyblokk: Brannvarslingsanlegget i høyblokkene ble i sin tid installert av Nokas, og driftes nå av Brakon AS etter en fusjon av Nokas Brannkonsult og Bracon. Det er montert røykvarslere i alle leiligheter og i fellesområder, med avstillere i hver enkelt etasje og en felles sentral i inngangspartiet. Anlegget er ikke tilknyttet en bemannet sentral, men beboerne må varsle brannetaten på tlf 110 ved brann. Hvis varsleren begynner å pipe på grunn av f.eks røyk fra matlaging, har beboeren 2 minutter på å avstille røykvarsleren før alarmen går i andre leiligheter. Dette gjøres ved å trykke inn den grønne knappen på avstilleren i fellesarealet i samme etasje og holde den inntrykket i mer enn ett sekund. Hvis det ikke matosen/røyken blir luftet ut, vil varsleren pipe på nytt. Er det to avstillere montert i hver etasje, er det den avstilleren som er nærmest leiligheten din som gjelder. Hvis man ikke rekker å avstille alarmen i fellesområdet i etasjen, er det også mulighet til å gjøre dette på sentralen i inngangspartiet. Dersom alarmen går i hele bygningen, er det viktig å evakuere og gå til felles møteplass, bort fra inngangspartiet. Heisene skal ikke benyttes ved brann!
Lavblokk: Brannvarslingsanlegget er montert av Futurehome og driftes av disse. Det er montert røykvarslere i alle leiligheter som er knyttet til leilighetene i samme oppgang, samt tilhørende oppganger. Anlegget er tilknyttet en sentral (tlf 815 69 049), som varsler brannetaten ved brann. Det er selvfølgelig viktig at en eventuell brann også blir varslet av beboere som oppdager brannen på tlf 110. Ved røykansamling etter matlaging, er det viktig å lufte ut før røykvarsleren begynner å varsle. Hver enkelt beboer blir ringt til eller varslet av sentralen til Futurehome, hvis alarmen går. Ved brann og når felles varsling blir utløst, skal alle evakuere så fort som mulig og trekke bort fra inngangspartiet. Svar på ofte stilte spørsmål vedrørende dette systemet finner man her.
Alle varslere blir drevet av forskjellige typer batterier, og man får varsel når disse skal byttes (batteriene skal ikke byttes hvert år som er vanlig for ordinære røykvarslere). Ta eventuelt kontakt med vaktmester ved hjelp til bytte av batteri.
All dokumentasjon vedrørende varslingsystemene i de ulike bygningstypene, ble i sin tid utlevert til den beboeren dette gjelder for. Ved kjøp/salg av leilighet er det viktig at slik dokumentasjon blir overlevert til ny andelseier. Oppbevar gjerne slik informasjon i sikringsskapet, sammen med annen viktig dokumentasjon tilhørende hver enkelt boenhet.